Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

150 λέξεις από τη ζωή μιας –επιτέλους– υποψήφιας

18/5


Τι μέρα κι αυτή η ημέρα των τριών κάλπεων και των τριών ψήφων! Η Υποψήφια ξύπνησε με ξυπνητήρι στις 5.30 προκειμένου να πάει ως εθελόντρια για το «δημοψήφισμα» του Νερού στις 40 Εκκλησιές στο χωριό της. Η μη εθελόντρια αδελφή της έφερε τραπέζια (με σεμεδάκια!), καρέκλες και ομπρέλα, την παράλλαξη για να κλείνει η κάλπη και το κέφι της να στρατολογεί ψηφοφόρους: «κύριε, θέλετε να ψηφίσετε για το Νερό;». Όλοι οι φίλοι από διάφορες παρατάξεις εκεί. Μέχρι τις 12.30. Μετά χαβαλέ στη Ζεύξιδος με συνυποψηφίους, φίλους, συγγενείς, ως και ο δήμαρχος πέρασε. Φαγητό με φίλη και μία συνυποψήφια στη Ναυαρίνου, όπου παίξαμε το παιχνίδι να περνάει κόσμος και να βλέπουμε εάν είναι υποψήφιοι ή όχι. Σχεδόν ΟΛΟΙ ήταν. Λίγη ξεκούραση και TV100, ψηφοφορία (παρ’ ολίγο να την ξεχάσω!) στο εκλογικό τμήμα 109. Ψήφισα πολύ γρήγορα, ψηφίζοντας για δήμαρχο τη Νιόβη Παυλίδου και για περιφερειάρχη τον Γιάννη Μπουτάρη (καλά δεν έκανα;) και μετά στο προεκλογικό κέντρο. Σύσκεψη με τον αρχηγό καμπάνιας και τον δήμαρχο για να τους πω τι θα πούνε στην τηλεόραση. Ο Νίκος Φωτίου μου ξέφυγε και είπε τα δικά του. Δηλαδή, δεν με ευχαρίστησε για την προσφορά μου! Θα τον κανονίσω εγώ, πού θα μου πάει…
΄Ερχονται τα καλά αποτελέσματα και αφού γίνονται οι δηλώσεις και τα σχετικά, πηγαίνω με τον Πρόεδρο στο σπίτι του και αμπελοφιλοσοφούμε οικογενειακώς. Στον αέρα όλη τη μέρα πετούσα αεροπλάνα με δηλώσεις λατρείας. Παιδιά, με ζορίζετε…

 

17/5
150 λέξεις από τη ζωή μιας –επιτέλους– υποψήφιας

Tι ωραία μέρα και η χτεσινή! Λίγο κουραστική βεβαίως… Αρχίσαμε με δράση κατά της ομοφοβίας στην οποία μας παρέσυρε η Κατερίνα Παπανικολάου, στη Λασσάνη, έξω από το βιβλιοπωλείο της Έλενας Δουβλέτη. Συμμτείχαν η υποψήφια της καρδιάς σας, ο γνωστός και μη εξαιρεταίος Γιώργος Λαγουδάκης, η Ιωάννα Δαγδιλέλη και πέρασαν όλοι, ως και ο δήμαρχος μιλάμε! Μετά πετάχτηκα στο προεκλογικό κέντρο για τα γνωστά μπαλόνια. Η μικρή Δημαρέλου αλλά και ο μπαμπάς της τα ευχαριστήθηκαν πολύ. Μετά φάγαμε στον Λεπέν με τον κ. Μαυράκη και τον κ. Δημητρακόπουλο κάνοντας σχέδια για το μέλλον. Στις 6 στο Μακεδονίας οι εθελοντές του Νερού και μετά καφές στο Μπαράκα με την υποψήφια της καρδιά μου, Έλενα Δουβλέτη, η οποία, δυστυχώς, δεν θα εκλεγεί, καθώς ξεκινάει από το μηδέν! Ούτε η μάνα της δεν την ψηφίζει! Στο μεταξύ, με τον δήμαρχο και τον διευθυντή καμπάνιας, κάναμε το πρόγραμμα της επόμενης βδομάδας για το προεκλογικό κέντρο. Η Μαρίνα Χεκίμογλου και ο Γρηγόρης Αρζόγλου θα διδάσκουν μαγειρική, η Μίνα Βέλλου κηπουρική, η Μένη Γναρδέλη και Ζαίρα Παπαληγούρα καλούς τρόπους, η Ελένη Χοντολίδου κέντημα, ή Κρίστα Ανεμούδη πώς να μανατζάρετε υποψήφιους και ο (χαζο)μπαμπάς Θέμης Σεβαστιάδης (ως έμπειρος) θα διδάσκει το πανδύσκολο μάθημα «πώς-κηνυγάμε-το σπλάχνο-να μην-πέσει-από-το-μπλακόνι-αλλά-και-γενικώς» και ο φρέσκος (χαζο)μπαμπάς Φίλιος Στάγκος θα διδάσκει την τεχνική της ξεσκατιτικής. Ωραία θα περάσουμε την επόμενη βδομάδα! Το βράδυ είδα στον ύπνο μου ότι οδηγώ το έθνος στην αστική του επανάσταση και στον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους.
 



Είδα ακόμη τη δασκάλα μου της Α΄ Δημοτικού να κάνει αγώνα υπέρ εμού,

          τον Καραμανλή να με στηρίζει

Και την lgbt κοινότητα του Λονδίνου επίσης… 





16/5
Χτες η υποψήφια της καρδιάς σας έκανε πράγματα που δεν έχει ματακάνει στη ζωή της με φυλλάδια και ψηφοδέλτια. Δεύτερο σεμινάριο με την κ. Δήμητρα, ελπίζοντας ότι δεν θα τα ρίξει άλλα αντ’ άλλων… Γρήγορα στο εκλογικό κέντρο Φαγητό το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της 1ης Κοινότητας να αλιεύουμε ψηφαλάκια μας μεταξύ γύρου και σουτζουκακίων. Μετά η υποψήφια πήγε στο κομμωτήριο για να είναι όμορφη την ώρα που θα μιλάει ο δήμαρχος. Η προεκλογική συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας ήταν πολύ επιτυχής. Τον δήμαρχο προλόγισε ο φίλος του και νομικός σύμβουλος του Δήμου Απόστολος Σοφιαλίδης με έναν μεστό και συγκινητικό λόγο. Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο έργο της Πρωτοβολίας με λεπτομέρειες ευχαριστώντας με προσωπικά για όλα όσα έχω κάνει για την Πρωτοβουλία όλα τα χρόνια. Δήμαρχε, δεν υπήρχε λόγος, αλλά μου άρεσε πολύ, δεν το κρύβω. Τα ακριβή λόγια του δημάρχου ήταν: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την εκλεκτή μας Ελένη Χοντολίδου που είναι πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα…». Μετά η υποψήφια πήγε με φίλους για κους κους και ποτά.


15/5
Υπάρχει Θεός, τελικά, τελειώνει η προεκλογική περίοδος...
Χτες η υποψήφια είχε μία πολύ δύσκολη μέρα. Συμμετείχε σε σύσκεψη με τον δήμαρχο και τον διευθυντή προεκλογικής καμπάνιας και καθόρισαν τη στρατηγική το βράδυ της Κυριακής. Η υποψήφια ήθελε ρεμπέτικα (λόγω γαμπρούλη), ο δήμαρχος χάλκινα (λόγω καταγωγής και επειδή τα χορεύει ωραία) και ο διευθυντής κλασσική μουσική. Σιγά μην πιούμε και κανένα κρασί με βελούδινη γεύση, κύριε διευθυντά μου! Στη γη της Μακεδονίας πίνουμε ξινόμαυρο και ακούμε δυνατές μουσικές. Καταλήξαμε στη μπάντα του Δήμου. Ο δήμαρχος θα βγάλει λόγο με τον Χρήστο Μάτη δίπλα του (μας φέρνει γούρι) ενώ ο Μάτης θα κάνει έλεγχο στα οικονομικά του Δήμου (τρέμε Χασδάι!). Κατά τη διάρκεια της επόμενης βδομάδας κάθε βράδυ στο εκλογικό κέντρο θα παραδίδονται μαθήματα κοπτικής-ραπτικής, μαγειρικής και κεντητικής από τις κκ. Μαρίνα Χεκίμογλου, Μίνα Βέλλου και την υποψήφιά μας για τις κυρίες αλλά και τους κυρίους που μας τιμούν με την ψήφο τους. Μπορεί να μην είμεθα νέες σαν τα κρύα τα νερά, αλλά σεξιστές δεν είμαστε, γιατί να στερήσουμε τη δυνατότητα αυτή από τον κ. Στάγκο; Για τα μαθήματα μαγειρικής θα χρησιμοποιούμε τα υλικά από το προεκλογικό κέντρο του κ. Τζιτζικώστα. Το βράδυ η υποψήφια τίμησε τους συνυποψηφίους της Μπέκη Καράσο και Παντελή Λαμπριανίδη στο πάρτυ τους. Συνομίλησε με φίλους, αντήλλαξαν ευχές και εκτιμήσεις ενώ οι φίλοι και υποστηρικτές της στο εξωτερικό ολοκλήρωσαν την καμπάνια τους υπέρ της υποψήφιας. Γιγαντοαφίσες, προβολή ταινιών εμπνευσμένων από τη χαμένη αθωότητα της υποψήφιας (lost island) και μία σεμνή τελετή στον Λευκό Οίκο. Μπαράκ, δεν ήταν ανάγκη!






14/5 (άντε, τη φάγαμε την αχλάδα…)
Χτες η υποψήφια ξύπνησε με έναν κεραυνό (μέχρι τα μεσάνυχτα είχαν γίνει τρεις). Περίεργες και ακατανόητες «γραμμές» και συμμαχίες. Επόπτρια καθαριότητας στη Φιλοσοφική και πάλι, μετά φαγητό με δύο συνυποψήφιες. Το μεσημέρι ο δεύτερος κεραυνός (μη ανακοινώσιμος). Νωρίς το βράδυ με τη διευθύντρια της προεκλογικής της καμπάνιας στην προεκλογική συνάντηση του συνυποψηφίου Σίμου Μπενσασόν. Μεστός λόγος, καλά ελληνικά και προτάσεις που στέκουν. Και η δημοκρατική στάση του να δίνει τον λόγο σε υποψήφια της άρεσε πολύ. Μετά τροχάδην για το πάρτυ του παλιού Οδυσσέα Κατρανίτσα και της καινούριας Κατερίνας Παπανικολάου (ο παλιός είναι αλλιώς αλλά ο νέος είναι ωραίος!). Να σου, και ο δήμαρχος με την κούραση εμφανή στο πρόσωπό του (πώς αντέχει δεν έχω καταλάβει ακόμη…) και ένα ημερήσιο πρόγραμμα στο χέρι, μεγαλύτερο και από το τρίμετρο ψηφοδέλτιό μας! «Μαλώματα» με φίλες και συνυποψήφιες, ξενύχτια με 10 ανθρώπους που όλοι πάνε στα πάρτυ όλων αντί να κυνηγάνε τα ψηφαλάκια τους… Πέφτει και ο τρίτος κεραυνός για φίλη αγαπημένη που είναι στο νοσοκομείο. Πρα’ ότι η υποψήφια δεν είναι «σαν τα κρύα τα νερά», στον ύπνο της βλέπει ότι είναι πασσάβα (θηλυκός πασσάς) σε χαρέμι και μπροστά της είναι αγόρια σαν τα κρύα τα νερά. Το όνειρο και οι ακατανόητες «γραμμές» θα εξηγηθούν σήμερα σε καφετζού.



13/5
Χτες η υποψήφια ήταν όλη μέρα στο σπίτι και διόρθωνε μία διατριβή. Το μεσημέρι δουλειά με φίλη. Το βραδάκι στην εκδήλωση του Σπύρου Πέγκα στο Ηλέκτρα, το βράδυ στο πάρτυ της Έλλης Χρυσίδου και της Έλενας Δουβλέτη στο Urban. Φεμινίστριες περίμεναν τον δήμαρχο έξαλλες να τους δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του (45:00). Όλοι οι παριστάμενοι αναρωτιόμασταν εάν είμαστε γλεντζέδες, αληταράδες, αδελφές, όμορφες. Κορίτσια ή γριές; Προσωπικά, δεν άντεξα και ρώτησα τον δήμαρχο τι είμαι, τέλος πάντων από όλα αυτά; Ο δήμαρχος μου απάντησε: «Ελένη, είσαι όλα εκτός από αδελφή!». «Δήμαρχε», του λέω: «Κορίτσι ή γριά;». Και ο δήμαρχος απάντησε σιβυλλικά: «Ελένη μου, γριά εσύ;» Ευχαριστώ πολύ, δήμαρχε! Στο μεταξύ γιατί δεν είμαι αδελφή; Δεν είμαι αδελφή της Εριφύλης; Δεν είμαι αδελφή του ελέους; Επιβεβαιωμένη, που είμαι γλεντζού, αλήτισσα, όμορφη και κορίτσι, γύρισα στο σπίτι και κοιμήθηκα σαν πουλάκι. Οι πίνακες ζωγραφικής μιλούν και ψηφίζουν Χοντολίδου.






12/5
Χτες η υποψήφια έκανε δύο μαθήματα στο σχολείο της (να μην ξεχνιόμαστε κιόλας) και μετά πήγε τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια στην κ. Δήμητρα αφού πέρασε από το Εκλογικό Κέντρο. Στην κ. Δήμητρα έκανε ένα σεμινάριο εφ’ όλης της ύλης. Κύριος οίδε εάν η κ. Δήμητρα δεν ψηφίσει ΟΧΙ για δήμαρχο, Χοντολίδου για Περιφερειάρχη και Νιόβη Παυλίδου για το νερό! Λίγο η εξάντληση από τα μαθήματα, λίγο από το εντατικό σεμινάριο με την κ. Δήμητρα, η υποψήφια έπεσε νεκρή μέχρι σήμερα το πρωί!!! Εξαιτίας της «ασθενείας» της έχασε τη βεγγέρα και το κέντημα. Στο μεταξύ, πάλι σε όνειρο η υποψήφια είδε να βγάζει λόγο και να υπόσχεται πράγματα που δεν πρόκειται να γίνουν. Η ορθολογίστρια αδελφή της, ναι, αυτή με το ΚΚΕ την διορθώνει. Δίπλα στην αδελφή της, ένας συμμαθητής της από το Δημοτικό η κόρη του οποίου κατεβαίνει με τον Μπόλαρη. Τυχαίο; Απολύτως!
11/5


Όλη μέρα η υποψήφια σε διάφορες εκδηλώσεις στην ΄Εκθεση Βιβλίου. Τέτοια κούραση. Παρουσίασε και το τελευταίο βιβλίο της Άλκης Ζέη. Το μεσημέρι πρόχειρο φαγητό στην Έκθεση όπου διάφοροι υποψήφιοι και υποψήφιες έδιναν γνωριμία και τα φυλλάδιά τους. Η δική μας υποψήφια βράχος! Με τέτοια ευτελή πράγματα θα ασχολούμαστε τώρα; Το βράδυ για λίγο στο party της Λίνας Λιάκου, Ιωάννας Δαγδιλέλη και Γιώργου Λαγουδάκη, όπου και είχε την ευκαιρία να καθοδηγήσει τον αντικαταστάτη του campaign manager που είχε εγκαταλείψει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Μετά κουλή συνάντηση στις 40 Εκκλησιές: η αδελφή της υποψήφια με το ΚΚΕ, ο Παντελής Βερνάρδος, με τον Μηταφίδη και η υποψήφια και ο Νίκος Παϊπούργλου με τον Μπουτάρη. Όποιος περνούσε είχε πραγματικά τη δυνατότητα να ψηφίσει έναν από τους 3 (4). Μα τι πολιτικός πολιτισμός! Στον ύπνο της ένα προφητικό (;) παραμύθι.  



10/5 
Χτες η υποψήφια ήταν σχεδόν όλη μέρα στην έκθεση βιβλίου. Μετά από ένα τεμπέλικο πρωινό με τη διάσημη φίλη της, πήγε σε δύο παρουσιάσεις βιβλίων (η δεύτερη ήταν του εκπληκτικού βιβλίου του Χάρη Βλαβιανού, Το αίμα νερό. Το συνιστά ανεπιφύλακτα, μικρό «διαμαντάκι» κι ας μην είναι πεζογράφος). Στην Έκθεση είδε την καλή φίλη Κλύτα Θεοδώρου μου της ζήτησε να την αναφέρει στην αναφορά    Το μεσημέρι στο προεκλογικό πάρτυ της Έλενας Δουβλέτη και της Έλλης Χρυσίδου, πολύτιμες φίλες και οι δύο σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο, πολύτιμες στη ζωή της υποψήφιας, πολύτιμες και για την Πρωτοβουλία. Η άλλη αναντικατάστατη Δανάη Χατζόγλου προλόγισε και «πότισε» κι εμένα με λόγια τόσο κολακευτικά που το βιντεάκι μου βγήκε ως εκπρόσωπος του δανέζικου δόγματος! Ας είμαστε όλες καλά… Η Έλενα φιλοξενεί στο βιβλιοπωλείο τους ΟΛΕΣ τις υποψηφιότητες φίλων και γνωστών. Αυτό που δεν κατάφερε το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα το πέτυχε η Έλενα: συνύπαρξη (έστω στο ίδιο ράφι) Χασδάι Καπόν, Ελένης Χοντολίδου και Ανέστη Τελίδη, εάν αυτό δεν είναι ιστορικός συμβιβασμός πείτε μου εσείς… Το απόγευμα καφέ με τον Πρόεδρο και πάλι έκθεση βιβλίου, όπου άλλοι υποψήφιοι μοιράζουν τα φυλλάδιά τους. Η υποψήφια υπεράνω! Το βράδυ βεγγιέρα και «κέντημα» και πολύς βήχας ακόμη. Ο κόσμος των comics υπέρ της υποψηφίας. 
και ο ιστορικός συμβιβασμός:
 
9/5


Mεγάλη μέρα η χτεσινή. Η υποψήφια φιλοξενεί φίλη της συγγραφέα παιδικών βιβλίων και κριτικό και σουλατσάρουν στην έκθεση βιβλίου. Προηγουμένως πήγαν στο ΑΠΘ όπου εγκαινιάστηκε επισήμως στο μνημείο για το Ολοκαύτωμα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Πολύ συγκινημένη η υποψήφια γιατί έβαλε ένα λιθαράκι. Καυγάδες με αγαπημένο φίλο (εάν δεν μαλώσεις με τους φίλους σου με ποιον θα μαλώσεις; Ένα ραντεβού δεν έγινε, συγκλονιστική performance του ποιητή και φίλου Βασίλη Αμανατίδη για τις δύσκολες σχέσεις με τη μάνα. Σήμερα θα πάρουμε την αντίστοιχη δόση για πατέρα από το βιβλίο του Βλαβιανού. Συνάντηση με παλιά μου δασκάλα που με ρώτησε με αγωνία εάν βάζω υποψηφιότητα (ρώτησε γυναίκα ΣΥΡΙΖΑΙΟΥ «φίλου» και της είπε ότι δεν ξέρει. Λέω να της στείλω 500 φυλλάδια να το μάθει!). Το βράδυ φαί στο ινδικό με την φιλοξενούμενη φίλη και αργότερα κοινωνική αμηχανία εξ αιτίας ενός κακού βιβλίου και του άκαμπτου χαρακτήρα της υποψήφιας. Γίνονται αυτά… Ούτε τηλέφωνο από τον δήμαρχο ούτε από τον διευθυντή της καμπάνιας! Ποιος ξέρει τι κάνουν… Στον ύπνο μου είδα την αδελφούλα μου σε φάση που δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί… 

8/5



Χτες η υποψήφια παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τη συνεδρίαση Τομέα και Τμήματος στη Σχολή της, και στη συνέχεια, ήπιε καφέ με έτερη συνυποψήφια στο παράνομο πλέον πολιτικό της γραφείο. Επιστρέφοντας την τσάκωσαν οι γονείς του μικρότερου σε ηλικία υποψηφίου, Γιώργου Λαγουδάκη και την τραπέζωσαν. Δηλαδή εάν βγει θα της δώσουν το βάρος της σε χρυσάφι; (προσέξτε, δεν λέμε στο μπόι της λαμπάδα χρυσή… λέμε στο βάρος της). Η μέρα της τέλειωσε παρακολουθώντας την παρουσίαση του βιβλίου της Μυρσίνης Ζορμπά με ομιλητές την Όλγα Ταμπουρή και τον Βασίλη Καλφόπουλο. Τον συντονισμό είχε η συνυποψήφια Λίνα Λιάκου. Στην εκδήλωση παρέστη και συνομίλησε με την υποψήφια η κυρία του πολιτισμού Ιφιγένεια Ταξοπούλου (η οποία και ζήτησε να περιληφθεί στο ανακοινωθέν της ημέρας). Ο πατήρ της συνυποψήφιας )που δεν ζήτησε να συμπεριληθεί στο ανακοινωθέν μας κέρασε κρασάκι. Στο μεταξύ ο κόσμος της διανόησης και της επιστήμης στο πλευρό της υποψήφιας. H καλή της φίλη της Ρένα Μόλχο και επιφανής ιστορικός επί εβραϊκών θέμάτων κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της υποσχόμενη στο κοινό της Θεσσαλονίκης και στους μορφωμένους δημότες της πόλης…


 
7/5

Xτες η υποψήφια ανησύχησε ότι είναι άρρωστη βαριά και πήγε στον γιατρό της μετά από διόρθωση διατριβής. Κακό σκυλί ψόφο δεν έχει, λέει η παροιμία και έχει δίκιο! Πρόλαβε μετά βίας τη λήξη της εκδήλωσης της Λίνας και του Γιώργου και πήγε στα γραφεία της Πρωτοβουλίας γιατί είχε ραντεβού με τον αρχηγό της καμπάνιας. Δύο μέρες ακαθοδήγητος, δεν άντεχε άλλο. Αγόρασε τα ψηφοδέλτιά της, τα έκανε κολιέ, φωτογραφήθηκε με την καϋμένη τη Δουβλέτη που ξεκινάει από το μηδέν, γιατί, λέει, δεν ξέρει ποιοι την ψήφισαν. Όσοι την ψήφισαν και με διαβάζετε, μην την ψηφίσετε για να μάθει αυτή! Άκου σκεπτικό! «Καλά», της λέω, «αυτοί σε ξέρουν». «Όχι», μου λέει, «με ξέχασαν». Από τα ΚΑΠΗ μάζεψε τις ψήφους της η αθεόφοβη και έχουν πάθει όλοι αλτζχάιμερ; Είδε με άλλους συνυποψηφίους τους υποψηφίους δημάρχους στην TV 100 (εύγε Φίλιο!) και έβγαλε τα γνωστά ανόητα selfies. Στο μεταξύ σύσσωμοι οι φίλοι της υποψηφίας την συνδράμουν. Εδώ η συμμαθήτρια από το Γυμνάσιο και φίλη επιστήθια της υποψήφιας, Θέμις Μπαζάκα.



6/5

Χτες η υποψήφια της καρδιά σας πέρασε μία ήσυχη μέρα στο σπίτι της διορθώνοντας μία διατριβή, απαντώντας σε τηλέφωνα και διαβάζοντας για δεύτερη φορά το βιβλίο που θα παρουσιάσει στην έκθεση βιβλίου. Ο δήμαρχος της τηλεφώνησε πολλές φορές να τη συμβουλευτεί σε διάφορα θέματα και το ίδιο και ο διευθυντής της καμπάνιας. Τους είναι απολύτως απαραίτητη. Στο μεταξύ, δεν έχει βρει ακόμη κανέναν παραπάνω ψηφοφόρο. Διάφορα μηνύματα από την Αθήνα, το εξωτερικό αλλά από την 1η Κοινότητα κανείς. Το μήνυμα της παράταξης για αγορά ψηφοδελτίων μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί. Είπε να παραγγείλει 10.000 να κάνει καμία εγκατάσταση με papier mache αλλά άλλαξε γνώμη. Στον ύπνο της είδε την πολυαγαπημένη της Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου να της λέει πόσο χρήσιμη θα ήταν τότε… Έξω και στο παρελθόν πάμε καλά, εδώ και στο παρόν, τι γίνεται; Τι θα κάνει εάν δεν εκλεγεί; Πώς θα εξηγήσει στην Αλεξάνδρα, την τρίχρονη ανεψούλα, ότι παρά τα συνθήματά της «Σταυρό στη Χοντουλίδου», η θεία δεν εξελέγη;   



 
5/5


Χτες η υποψήφια έκανε μάθημα στο Πανεπιστήμιο. Το απόγευμα παρακολούθησε με ζήλεια την παρουσίαση των νέων υποψηφίων (κάτω των 33 χρόνων) της Πρωτοβουλίας επί δίλεπτον. Νέοι, ταλαντούχοι, όμορφα παιδιά, με ιδέες. Κάναμε κλάκα με τον Πρόεδρο (δεν εννοώ τον Μπαράκ, στον Πέτρο αναφέρομαι…) και χειροκροτούσαμε, λέγαμε μπράβο, κ.λπ. Δεν μας έφτανε ο καϋμός μας με τον κ. Πέγκα που δεν έκανε ούτε μία διανυκτέρευση για «μεγαλύτερα» (άντε και σιτεμένα) παιδιά, έχουμε τώρα και τον δεύτερο τη τάξει campaign manager και παιδί φίλων μου, να μας σπάει τα νεύρα. Γιατί κ. δήμαρχε, οι μεσήλικες δεν έχουν κι αυτοί ψυχή; Γιατί δεν μας πάτε ένα βραδάκι στα μουσεία; Γιατί δεν μας δίνετε ένα δίλεπτο κι εμάς να πούμε τα οράματά μας για την πόλη; Μιλώντας για οράματα, χτες είδα στον ύπνο μου την Κοκκινοσκουφίτσα να με υποστηρίζει και αυτή. Στον κόσμο των παραμυθιών θα ήμουν δήμαρχος! Στον εδώ να δούμε τι θα είμαι… Χτες βράδυ έφαγα πολύ καλά αλλά δεν είναι όλα ανακοινώσιμα...


4/5
Χτες η μέρα ήταν αφιερωμένη στην περιοδεία που σχεδιάσαμε οι Κοινοτικοί σύμβουλοι με τον δήμαρχο από το Εργατικό Κέντρο μέχρι την Ερμού. Το προηγούμενο βράδυ είχα δει στον ύπνο μου τον Αη-Γιώργη στο άλογο καβάλα να σκοτώνει το τέρας. Απευθύνθηκα στην Έβελιν, την προσωπική μου ονειροκρίτη και μου είπε ότι το τέρας είναι ο αντίπαλος. «Ο Καλαφάτης;» την ρωτώ. «Ο αντίπαλος κάθε είδους», μου απαντάει σιβυλλικά. Μετά πήγα στην κυρά Σούλα, να μου πει το φλυτζάνι. «Θα βρω περισσότερους ψηφοφόρους;» τη ρωτάω. «Ο ευρών αμοιφθήσεται» μου απαντάει εκείνη. Με διαβεβαίωσε ότι ο δήμαρχος θα εκλεγεί εκ νέου, για μένα μου τα μάσησε, κάτι για ψηφοδέλτια που δεν μοιράζω μου είπε, κάτι για τεμπελιά… Τέλος πάντων, εγώ βρήκα άλλους δύο ψηφοφόρους σήμερα. Σύνολο 9. Ούτε στο Κοτρώνι δεν βγαίνω με 9 ψήφους Κοινοτική. Στο μεταξύ η λατρεμένη μου ξαδέλφη από μου έστειλε το παρακάτω μήνυμα από την Ινδία.


3/5 
Xτες η μέρα ήταν αφιερωμένη σε συνομωσίες και εκλογικές επιτυχίες. Συναντήθηκα με φίλους συνυποψηφίους στο προεκλογικό μας κέντρο στο café Bazaar από διάφορες Κοινότητες και δημοτικούς. Στο παραδίπλα τραπέζι καθόταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών (αυτός που θα του φάω τη θέση…) και του έδωσα γραμμή ποιοι είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ οι καλοί υποψήφιοι να σταυρώσει αυτούς. Κανονίσαμε ένα παρτάκι προς τέρψιν και ουχί προς άγραν ψήφων (να δούμε πώς θα τους μαζέψουμε, αλήθεια, πού είναι οι ψήφοι; Στα σοκάκια, στα μπαράκια, στις ταβέρνες;). Ωραίοι είμαστε. Πολλά τηλέφωνα, διόρθωση διατριβής μια όχι υποψήφιας. Το αγαπημένο μου σήριαλ το βράδυ. Στον ύπνο μου είδα τον Χασδάι Καπόν να μοιράζει τα φυλλάδιά μου σε όλο του τον κύκλο. Σηκώθηκα συγκινημένη, αλλά ποιος θα μου πει πώς αποκωδικοποιείται το όνειρο; Μήπως είναι το ανάποδο. Κύριε δήμαρχε, γιατί δεν μου τηλεφωνήσατε χτες; Αντιθέτως, μου τηλεφώνησε κάποιος και μου είπε: «δεν έχεις ανάγκη εσύ»… Δείτε ανάλογη ανάρτηση στο blog και στο facebook. Eάν με διαβάζετε οι υπόλοιποι, δώστε σήμα. Προς το παρόν έχω εντοπίσει 7 ψηφοφόρους μου. Αφιέρωμα ξένου έγκριτου επιστημονικού περιοδικού στο πρόσωπό μου.


2/5
150 λέξεις από τη ζωή μιας –επιτέλους– υποψήφιας

Της είπανε να … κι αυτή … Χτες, μετά από 4 μέρες κλεισούρας κατά τις οποίες οι χιλιάδες των ψηφοφόρων μου είχαν συμπτώματα στέρησης, βγήκα και πήγα στα Μουδανιά για συνάντηση με μαθητές και εκπαιδευτικούς με θέμα την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ. Και η φύση όνειρο. Δυστυχώς εδώ δε συνάντησα ούτε έναν ψηφοφόρο μου! Στα σίγουρα με ψηφίζουν πέντε άτομα. Προεκλογική συγκέντρωση στο σπίτι μου, παιδιά! Στην επιστροφή στο προεκλογικό κέντρο. Ευφρόσυνη διάθεση, πολλοί φίλοι μη υποψήφιοι, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι και τα παιδιά τους (αθέμιτος ανταγωνισμός, Θέμη μου, αν είχα έναν Περσέα δήμαρχος θα κατέβαινα…). Φωτογραφίες σοβαρές, φωτογραφίες αστείες, selfies, κουβεντολόι μέχρι τις 10.30. Καλή μας επιτυχία. Στο μεταξύ ο νεώτερος ψηφοφόρος μου γράφει το σύνθημά του υπέρ εμού στον πίνακα του προεκλογικού κέντρου. Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε, αλλά γράφει: «σταυρό στη Χοντολίδου, μη σας πάρει ο διάολος και έρθω να σας γκρεμίσω το σπίτι!».  




 
1/5


Πάλι μέσα χτες όλη μέρα. Τελικά είναι άσθμα. Παίζω με τα 2.000 φυλλάδιά μου. Τα κάνω κάστρα, πυργάκια, τα ανακατώνω, τίποτε, δεν έρχεται κανένας ψηφοφόρος. Όλη μέρα ξαπλωμένη σχεδόν σε λήθαργο και στο ipad. Ευλογημένο ipad! Mέσω αυτού διαβάζω τις ψευτιές των φίλων μου (διάβαζε Βαγγέλης Ιντζίδης) μέσω αυτού έρχομαι σε επαφή με τον έξω κόσμο. Η Πρωτοβουλία στο λιμάνι με πανό κι εγώ μέσα! Μάλιστα –λέει– η Δουβλέτη ακινητοποιήθηκε για ένα δευτερόλεπτο και φωτογραφήθηκε! Κι εγώ να μην είμαι εκεί; Ο δήμαρχος δεν μου τηλεφώνησε χτες. Έπιανε κάπου τον Μάη, φαίνεται… Μου τηλεφώνησε όμως ο υπεύθυνος οικονομικών της καμπάνιας και μου σύστησε να περιορίσω τα έξοδά μου. Επίσης, ο δικηγόρος υπεύθυνος για τους υποψηφίους με ειδοποίησε να περιορίσω τις εμφανίσεις μου στα κανάλια. Θα πάω μόνο στο MEGA και στο SKY, τελικά. Έξω πάμε καλά, μέσα όμως; Οι Μορμόνες φίλες μου κάνουν υπέρ μου εκστρατεία στην Αμερική. Τις ευχαριστώ θερμά.
30/4


Χτες όλη μέρα η υποψήφια οικουρούσε καθώς ήταν ακόμη μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. 18 μέρες για τις εκλογές. Ένα ψηφοφόρο να βρίσκω την ημέρα τον γιατρό δεν τον κάνουν πέρα… Βγήκε το φυλλάδιο. Καλή του ώρα, ένας συνυποψήφιος μου το έφερε και το καμαρώνω: κάνω αέρα, σπιτάκια, αεροπλανάκια… Καθώς δεν μπορούσα να βγω έκανα όλες τις συσκέψεις στο σπίτι. Έως και γεύμα παρετέθη, δωρεά συνυποψηφίου σε άλλη Κοινότητα και φίλου και κολλητής με τα φτυάρια έξω, εννοείται. Με κεκτημένη την ταχύτητα, κάποια στιγμή αρχίσαμε να θάβουμε εμάς τους ίδιους! Ο δήμαρχος με δεμένα χέρια χωρίς την παρουσία μου δίπλα του μού τηλεφώνησε τουλάχιστον πέντε φορές προκειμένου να τον καθοδηγήσω σχετικά με την προεκλογική καμπάνια. «Δήμαρχε», του είπα, «καλά τα πήγες με τον Καλφάτη και τον Μηταφίδη…» (εννοείται είχε ακούσει τις συμβουλές μου…). Βάλε και εκείνο το πλατάνι στην Πλατεία Αριστοτέλους που λέγαμε… Η κυρία Ευδοξούλα από το Λειβάδι μου έστειλε νέο μήνυμα.


28/4
Χτες η υποψήφια ανακάλυψε ότι πρέπει να ανοίξει έναν λογαριασμό που δεν θα χρησιμοποιήσει! Τέλος δεν έχουν τα βάσανα του δόλιου υποψήφιου! Λοιπόν, μετά από 15 μέρες διακοπών, η υποψήφια έκανε ένα προπτυχιακό και ένα μεταπτυχιακό μάθημα, με ένα μικρό διάλειμμα το μεσημέρι για φωτογράφιση υποψηφίου και φαγητό στο σπίτι του. Ευλογημένα γεμιστά! Το φυλλάδιο δεν έχει βγει ακόμη. Ίσως αύριο… Μετά και από το μετπατυχιακό, η υποψήφια διαπίστωσε ότι έχει κρυολογήσει και έπεσε σε λήθαργο. Πάει το δείπνο της άνοιξης, πάνε όλα… Το βράδυ για λίγο στην 1η Κοινότητα για να κανονιστεί η εκδήλωση των υποψηφίων της. Στο μεταξύ αναζητώ τον δεύτερο ψηφοφόρο μου πλην κ. Δήμητρας. Συγγενείς και φίλοι από διάφορα χωριά μου στέλνουν τα θερμά αγωνιστικά τους μηνύματα χωρίς, φευ! να με ψηφίζουν. Αντ’ αυτού, διάφοροι φίλοι μου ζητούν να τους «δώσω γραμμή» για Κοινοτικούς και Δημοτικούς. Έχω για όλα τα γούστα. Εδώ η κυρία Ευδοξούλα από το Λειβάδι. 


27/4
Xτες η υποψήφια ήπιε καφέ με τον Πρόεδρο στο παράνομο κοινό προεκλογικό τους κέντρο και, στη συνέχεια, συμμετείχαν στην παρουσίαση του προγράμματος της Πρωτοβουλίας (12-6). Κύριε δήμαρχε, πώς αντέχετε και νομίζετε ότι μπορούμε και όλοι εμείς; Ευτυχώς, η υποψήφια είχε προβλέψει και πήρε μαζί της ένα σάντουιτς. Η υποψήφια δεν πήγε στο Πρωτοδικείο γιατί είχε κανονίσει να έχει και μία στάλα προσωπικής ζωής χτες, μέρα που ήταν. Μετά επισκέφθηκε τη λατρεμένη ανεψούλα μέχρι τις 10.30. Έχουμε λιγότερο από ένα μήνα για τις εκλογές, χωρίς φυλλάδιο ακόμη. Χιλιάδες μηνύματα που λαμβάνει η υποψήφια στο mail της, της εξηγούν ότι ασμένως θα την ψήφιζαν εάν… Και εμένα, εάν η γιαγιά μου είχε καρούλια θα ήταν πατίνι. Εκτός από την πολυαγαπημένη μου κυρία Δήμητρα, με ψηφίζει κανείς, βρε παιδιά; Στο μεταξύ η βροχή δε λέει να σταματήσει και οι πόλεις του εξωτερικού όπου ζει η ομογένεια και εργάζεται σκληρά υπέρ της εκλογής της.    


 
26/4


Χτες η υποψήφια μάζεψε και το τελευταίο της χαρτάκι (παράβολο) από την Εφορία, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πόσο αγαπά τις δημόσιες υπηρεσίες… Νομίζω ότι ήμουν η τελευταία! Μετά στο δημαρχείο για τις ομάδες του προγράμματος. Γιατί δήμαρχε μας το έκανες αυτό; Σάββατο ΚΑΙ Κυριακή 11-5 ομάδες εργασίας για το πρόγραμμα; Είμαστε εμείς των δικών σου αντοχών; Είμαστε της ηλικίας σου; Οι μισοί κοιμόμασταν γύρω στις 3 και κάποιος δίπλα μου ροχάλιζε. Το κυλικείο κλειστό, η Δουβλέτη δεν μου έφερε το κατσικάκι που υποσχέθηκε. Η σύμβουλος δημάρχου ΑΚ με έσωσε από βέβαιο θάνατο, φέρνοντάς μου ένα υπέροχο σάντουιτς. Γυρνώντας στο σπίτι, μετά από σύντομο φαί με τον νεώτερο σε ηλικία υποψήφιό μας τον γνωστό Γιώργο Λαγουδάκη και τη Λίνα Λιάκου, κοιμήθηκα μέχρι τις 10.30 που με πήρε ο σίφουνας, κατά κόσμον Έλενα Δουβλέτη στο τηλέφωνο. ΒLR: beyond local repair. Γιατί δήμαρχε; Στο μεταξύ ο ΠΑΟΚ έμαθα ότι έχασε, δυστυχώς! Αθλητικοί παράγοντες στο πλευρό μου. Μήπως να κατέβαινα για δήμαρχος; 




25/4

Xτες η υποψήφια πήρε ένα ακόμη χαρτί για την υποψηφιότητά της από την 1η Κοινότητα, μετά προέβη σε βαθυστόχαστες αναλύσεις με τη συνονόματη συνυποψήφια Έλενα Δουβλέτη και μετά γύρισε στο σπίτι της αφού έδωσε 49 ευρώ στην αυτιστική Apple που δεν έχει μπαταρίες για τα τηλέφωνά της η μπαταρία των οποίων έχει αδυνατίσει, αλλά σου δίνει τη δυνατότητα εξωτερικής μπαταρίας. Όλο το απόγευμα η υποψήφια έστελνε το φυλλάδιό της και διάφορα άλλα καλούδια σε ΟΛΗ τη λίστα των mail της. Της ξέφυγε όμως ένα λάθος στο cover letter και η διευθύντρια του Πολιτικού της γραφείου την μάλωσε σκαιότατα. Πέρα-δώθε διάφορα φυλλάδια για ανταλλαγή απόψεων και διορθώσεις. Το βράδυ τέλειωσε με το πολύ ωραίο πάρτυ της υποψήφιας Λίνας Λιάκου, όπου η υποψήφια είδε πολλούς φίλους και ολίγιστους ψηφοφόρους της. Έχασε στο παρά πέντε και τον δήμαρχο. Φήμες λένε ότι η υποψήφια έχει γίνει ψηλομύτα και διάφοροι έχουν αρχίσει να παραπονιούνται. Η αλήθεια είναι ότι έχω μέρες να πάρω το αγόρι μου.


 
24/4
Χτες η υποψήφια οικουρούσε ετοιμάζοντας την επόμενη εργάσιμη εβδομάδα. Το μεσημέρι έφαγε με τον συνυποψήφιο και εφηβικό της φίλο Νίκο Παϊπούρογλου και κατέστρωσαν ένα σχέδιο εξόντωσης ΟΛΩΝ των αντιπάλων τους ώστε να βγουν αυτοί πρώτοι! Και οι δύο. Μετά η υποψήφια πήγε στη συνάντηση για το δημοψήφισμα του νερού στο δημαρχείο. Στη συνέχεια, άκουσε με τρόμο ότι δεν μπορεί να έχει προεκλογικό κέντρο, να βάλει αεροπανώ, να μοιράσει ένθετα σε εφημερίδες και άλλα τέτοια τρομακτικά… Βγήκε και μία συνολική φωτογραφία με ΟΛΟΥΣ ή σχεδόν όλους τους υποψηφίους και μετά τις γνωστές σαχλές.
Στο μεταξύ οι απόγονοι του Μποστ έστειλαν ένα σκίτσο που είχε ετοιμάσει ο Μποστ για την ίδια και τον συνυποψήφιο Νίκο Παϊπούρογλου. Άγνωστο πώς το είχε προβλέψει!




23/4
Χτες η υποψήφια έστειλε στους 1000 Γιώργους, Γούληδες, Γιωργάκηδες, Γεωργίες και Γωγούδες mail. Για να είμεθα ειλικρινείς χωρίς κανένα μήνυμα προεκλογικής καμπάνιας. Αντιγράφω από μία απάντηση, επιφανούς δικηγόρου της πόλης μας, Γιώργο τον λένε και είναι στο επιτελείο των δικηγόρων του Δήμου μας: «Από το 24ωρο ενός σκληρά εορτάζοντος: Η υποψήφια σύμβουλος της καρδιάς μας ήταν από νωρίς στις επάλξεις και μου έστειλε πρώτη-πρώτη τις ευχές της. Με τέτοια αυταπάρνηση η εκλογή της είναι βέβαιη». Τι να προσθέσω άλλο εγώ; Στη συνέχεια, πήγε με καλούς φίλους εκδρομή σε ένα ωραίο οινοποιείο στη Νάουσα (ευτυχώς που ο δήμαρχος δεν είναι στο facebook γιατί δεν αντέχει απιστίες, αν και η Χαρούλα Σπινθηροπούλου είναι πολύ οικεία και αγαπητή στον δήμαρχο). Η Χαρούλα και ο Παναγιώτης Γεωργιάδης έχουν στήσει μία μικρή οινοποιητική μονάδα με κέφι, την ονόμασαν Αργατία (που στα ποντιακά σημαίνει συνεργατική δουλειά ακόμη και στις γιορτές). Μετά επιστημονική (λέμε τώρα…) δουλειά με πρώην φοιτήτριες και νυν ερευνήτριες. Ούτε ένα ψηφαλάκι δεν μάζεψα σήμερα. Να δούμε τι θα απογίνω…



22/4
Xτες η υποψήφια ήταν όλη μέρα στο σπίτι της. Καφές με την αδελφούλα, μέσα έξω υποψήφιοι για φυλλάδια, φωτογραφίες και πολλά τηλέφωνα. Πάρα πολλά, πιο πολλά από όσα μπορώ να αντέξω. Βλέπετε, υπάρχουν και οι περιφερειακές εκλογές… Αποφάσισα να μην χρησιμοποιήσω το σύνθημα της Πρωτοβουλίας, αντ’ αυτού ένα πολύ πιο κοντινό μου. Έκανα τον κατάλογο αυτών που θα πάρουν το φυλλάδιό μου με ένα σύντομο σκεπτικό. Θα πάρουν ένα ακόμη μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής. Έκανα και τον κατάλογο των Γιώργων και είναι πάνω από 500. Τους έστειλα ένα μήνυμα. 10 θα πάνε εκδρομή την Κυριακή των εκλογών, 10 ψηφίζουν Μηταφίδη, 10 δεν ψηφίζουν γιατί είναι επαναστάστες, οι 50 ψηφίζουν σε άλλες Κοινότητες ή Δήμους, θα με ψηφίσει κανένας;     
Η αδελφή μου, που συνήθως δεν θυμάται τίποτε, θυμήθηκε ότι ο διάλογος που παρέθεσα χτες δεν είναι έτσι ακριβώς. Οπότε διορθώνω. Να πω ότι η μητέρα μου δεν είχε πολλές ελπίδες στο πρόσωπό μου… 



21/4

Χτες ήταν της χούντας. Δεν έκανα καμία αντιστασιακή πράξη. Σηκώθηκα στο σπίτι της φίλης από τα χαράματα περιμένοντας τις άλλες να ξυπνήσουν και μετά δεξιώθηκα τον μικρότερο σε ηλικία φίλο μου με τη λατρεμένη μου μαμά του και την υπέροχη Μ. Το σπίτι μου έμοιαζε βομβαρδισμένο όταν έφυγε ο εν λόγω (περισσότερο απ’ ότι είναι συνήθως…). Πέρασα όμως υπέροχα. Μετά με τον έναν εκ των τεσσάρων εθελοντών φίλων που με προμηθεύουν με τα υπέροχα troll τους, την αδελφούλα μου, ναι αυτήν που μου σιδέρωσε το πόδι όταν ήμουν μικρή… και την κόρη της πιστής μου ψηφοφόρου πήγαμε για φαγητό μέχρι τις 6. Λύσαμε ΟΛΑ τα οικονομικά προβλήματα της χώρας (για να μην πω και της Ευρώπης ολόκληρης…). Το βράδυ σε φίλους, βοηθώντας την υποψήφια κόρη τους με ιδέες. Εκείνο που περιμέναμε ήρθε αλλά τέτοιο που είναι καλύτερα να μην ερχότανε… Κάνω την προσωπική μου επανάσταση και χρησιμοποιώ το δικό μου σύνθημα.

Στο μεταξύ, απολαύστε άλλη μία στιγμή οικογενειακής γαλήνης.



20/4

Χτες η υποψήφια της καρδιάς σας προσπάθησε να ισορροπήσει το κτηνώδες γεύμα του μεσημεριού και περπάτησε με τη γνωστή φίλη (η μητέρα της οποίας παίρνει το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο, ντε) απο το σπίτι της μέχρι τη Μπότσαρη. Φωτογράφιζε συνεχώς και έστελνε τα γνωστά ενοχλητικά της mail στους αρμόδιους αντιδημάρχους, οι οποίοι την ανέχονται 3,5 χρόνια τώρα με στωικότητα παροιμιώδη...). Μετά συνέφαγε με καλούς φίλους (η αλήθεια όχι κτηνωδώς) και μετά από την καθιερωμένη γιορτινή σιέστα συνεργάστηκε με υψηλά ιστάμενο πρόσωπο επ' αγαθώ πάντοτε. Το βράδυ sleepover (όχι που θα σας παρακαλάμε, κύριε Πέγκα!) με τη γνωστή φίλη σε καλή φίλη μητέρα 4 παιδιών και μιας εγγονής. Πολιτισμένες και οχι τόσο πολιτισμένες συζητήσεις (βλέπε φτυάρια). Το σύνθημα, μη με ρωτάτε, όσο και να με βασανίσετε δεν θα σας το πω γιατι απλούστατα δεν ήρθε ακόμη! Θα έρθει, δεν θα έρθει, δεν ξέρω να σας πω.
Στη φωτογραφία είμαι στη Νάουσα (τόπο σημαντικό για τον δήμαρχό μας, τυχαίο; Δε νομίζω!) μικρή και τριανταφυλλένια. Γυμναστικές επιδείξεις στο Άη Νικόλα. Πίσω να ανησυχεί η μεγάλη μου αδελφούλα (αυτή που κατεβαίνει με άλλο σχήμα, σχιζοφρένεια θα πάθει η ούτως ή άλλως σχιζοειδής μας οικογένεια. Και η δική σας σχιζοειδής είναι αλλά δεν το ξέρετε...).


19/4

Χτες το ημερολόγιό μου έκλεισε έναν μήνα ζωής! Να μας ζήσει και να με βγάλει κοινοτική σύμβουλο! Το πρωί σινιάρισα το βιογραφικό της αδελφούλας μου που κατεβαίνει –όπως σας έχω εξηγήσει– υποψήφια Κοινοτική με άλλον συνδυασμό. Επίσης, και τρεις παιδικοί μου φίλοι κατεβαίνουν με έναν τρίτο συνδυασμό. Η φρικτή μας ανταγωνιστικότητα θα τσακίσει κόκαλα! Θα πολεμήσουμε σώμα με σώμα για τις ψήφους των 40 Εκκλησιών! Χτες προς το μεσημεράκι ήπια καφέ με έναν αντιδήμαρχο και έναν Πρόεδρο Κοινότητας στο «πολιτικό μου γραφείο» (στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα καφέ κάτω από το σπίτι μου, αλλά μεγαλοπιάνομαι). Μετά πέρασε μία φίλη και ένας υποψήφιος καλλιεργητής από τον οποίον αγόρασα μετοχές για το καινούριο εγχείρημα. Το απόγευμα με τη γνωστή φίλη, η μητέρα της οποίας ζητά το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο, είδαμε μία άλλη φίλη και ήταν ωραία. Το βράδυ ΔΕΝ πήγα στην Ανάσταση αλλά την άκουσα από τη Νέα Παναγία, γιατί ως γνωστόν, οι εκκλησίες που δεν έχουν διαχωριστεί από το κράτος τα κάνουν όλα δημόσια με μεγάφωνα. Έστειλα μία μη ανακοινώσιμη κάρτα (όπως με συμβούλευσε ο image maker μου Γιάννης Βαλτής) σε χιλιάδες ίσως ψηφοφόρους μου και κοιμήθηκα τον ύπνο του δικαίου.
Το σύνθημα δεν ήρθε ούτε και με τον αρχηγό κράτους Άγιον Φώς. Μήπως αυτό είναι το μήνυμα, μήπως δεν έρθει ποτέ;
Στο μεταξύ, η συμμετοχή του καλλιτεχνικού κόσμου στην προεκλογική μου εκστρατεία είναι κάτι παραπάνω από συγκινητική… Μήπως ο γαμπρούλης έβαλε το χέρι του; Ε, Αγάθωνα; (Κύριε Κορδομενίδη, σήμερα φλυάρησα αλλά Άγιον Πάσχα, ελπίζω να συγχωρεθώ…)


18/4
Χτες όλη μέρα η καμπάνα της Νέας Παναγίας μου έκανε τα νεύρα κρόσια. Πήρα κι εγώ τη φίλη μου, η μαμά της οποίας ζητά το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο και πήγα για θεραπευτικό κολύμπι, αφού ξεπαγιάσαμε έξω σε ένα καφέ. Ως πειθαρχημένη υποψήφια, έκλεισα το προεκλογικό μου γραφείο. Μετά το κολύμπι και τη σάουνα, κάλεσα τη φίλη μου στο τραπέζι που μου έκαναν οι κουμπάροι μου (άνεση παροιμιώδης). Πήγα τη λαμπάδα στον μεγάλο μου βαφτισιμιό ο οποίος απειλεί να σταυρώσει ΜΟΝΟΝ ΕΜΕΝΑ (αγόρι μου, τι καλά που σου το έβαλα το λαδάκι...). Φάγαμε νηστήσιμα πολύ νόστιμα και πάρα πολλά. Αυτό μόνο νηστεία δεν το λέω... Διάφοροι υποψήφιοι αγωνιούν για το σύνθημα και τις γραφιστικές του οδηγίες. Η πρόσβαση που έχω στον δήμαρχο λέει ότι το σύνθημα θα έρθει στους Η/Υ μας μαζί με το Άγιον Φως και θα ταξειδεύει και αυτό ως αρχηγός κράτους. Ο Πόντιος αστροναύτης του διαστήματος ψηφίζει αυτοβούλως Χοντολίδου.
17/4
Xτες ήπια καφέ με τη φίλη μου, η μητέρα της οποίας είναι η μόνη ψηφοφόρος μου που μου έχει ζητήσει ποτέ σταυρωμένο ψηφοδέλτιο! ΄Οταν έφευγαν από τα γραφεία της Πρωτοβουλίας καροτσάκια με ψηφοδέλτια, εγώ πήρα 100! Τα 99 τα έκανα σημειωματάρια, το ένα το έδωσα στην κα Δήμητρα, καλή της ώρα. Κοτσανάτη περισσότερο από μένα που είναι πολύ μεγαλύτερη… Μετά πήγα με τον μικρό μου βαφτισιμιό μου, τη μητέρα και την αδελφή του στην γιαγιά τους όπου φάγαμε υπέροχα. Κοιμήθηκα σαν κροταλίας από τις 4.30 μέχρι τις 7!!! στήνοντας την υποψήφιά μας Ιωάννα Δαγδιλέλη. Ζητώ δημοσίως συγνώμη. Στο μεταξύ ήρθε το σύνθημα!!! Ώδινεν όρος και έτεκε μυν. Δηλαδή δεν είχαμε τα φυλλάδιά μας για το «Με φιλοδοξίες και συνέπεια»; Εάν υποψιαστώ ότι το ακριβοπληρώσαμε θα πεθάνω…
Στο μεταξύ, σας εκμυστηρεύομαι τα όνειρά μου όταν ήμουν μικρή. Δείτε και την αντίδραση της κατά 4 χρόνια μεγαλύτερης αδελφής μου. Τι τραβάμε τα μικρά παιδιά… μόνο εμείς το ξέρουμε…
Ο δήμαρχος με παρακαλεί να σταματήσω την φοβερή μου εκπληκτική εκστρατεία και να αφήσω χώρο στον Γιάννη Βαλτή. Αει σιχτίρ! Ναι ρε, Μπουτάρη!
 

16/4
Χτες συμμετείχα στην πρώτη συνάντηση για το δημοψήφισμα για το Νερό στην 1η Κοινότητα του Δήμου με τον Πρόεδρο της Κοινότητας, την Ιωάννα Δαγδιλέλλη και δύο νέα παιδιά που σε κάνουν να ελπίζεις σε καλύτερες μέρες… Θα σας ενημερώνουμε με κάθε τρόπο. Συνέφαγα μετά του Προέδρου, κοιτάξαμε τις φωτογραφίες για το φυλλάδιό του (κούκλος ο Πρόεδρος). Όλοι περιμένουμε πειθαρχημένα το μήνυμα που είναι να έρθει. Από τον ουρανό; Από το υπερ-πέραν; Θα έρθει όντως; Πότε θα έρθει; Μετά τις εκλογές; Το βράδυ με την υπεύθυνη του Πολιτικού μου Γραφείου και τον άντρα της στο Requiem του Mozart με την ΚΟΘ και υπέροχη χορωδία. Στο μεταξύ έχω πανικοβληθεί, καθώς έμαθα ότι δεν μπορώ να έχω εκλογικό κέντρο (πρέπει να το κλείσω), απαγορεύεται να έχω αφίσες και αεροπανώ (αυτές του Λονδίνου πιάνονται;). Μεγάφωνα δεν είχα σκοπό να έχω. Πώς θα πάρω πίσω τα φυλλάδια που θα μοίραζε το ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ (μιλώ για την εξαντλημένη ήδη νουβέλα μου «150 λέξεις από τη ζωή μιας –επιτέλους– υποψήφιας». Πρέπει να ακυρώσω τις προγραμματισμένες εμφανίσεις μου σε mega, ANT1 κ.λπ. Λογαριασμό θα ανοίξω γιατί τα ήδη πραγματοποιημένα έξοδα είναι τεράστια…
Στο μεταξύ αγόρασα μία λαμπάδα για μένα και μία για τον δήμαρχο. Φυλλάδια στην Ανάσταση δεν βλέπουμε…
Φίλοι από το Λονδίνο έκαναν την πιο όμορφη ίσως φωτογραφία μου γραμματόσημο. Αυτό νομίζω δεν απαγορεύεται...




15/4
Xτες ήταν μία μέρα γεμάτη από φίλους και καλή παρέα και άδεια από σύνθημα που δεν έρχεται. Μήπως δεν υπάρξει σύνθημα; Εγώ, προς το παρόν υιοθετώ το λιτό του φίλου μου Βασίλη Ντούσα (Billy Ntousas)
Το πρωί συνάντηση με φοιτήτρια για την εργασία της. Το μεσημέρι στο προεκλογικό κέντρο της Νιόβης Παυλίδου. Φαγητό σε φιλική εβραϊκή οικογένεια λόγω εβραϊκού Πάσχα με πολλούς νέους ανθρώπους, όλοι τους εξαιρετικοί, μορφωμένοι, ταλαντούχοι και ΟΧΙ ψηφοφόροι μου. Ελπίζω του δημάρχου… Το φαγητό υπέροχο. Μέχρι τις 6.15 κάθισα (τόσο καλά περνούσα…). Συνάντηση με φίλο συνυποψήφιο και μετά στο σπίτι ξεκούραση, διάβασμα και τηλεόραση. Στο μεταξύ, η συμπαράσταση του κόσμου των ζώων συνεχίζεται αμείωτη.



14/4
«150 λέξεις από τη ζωή μας –επιτέλους– υποψήφιας»
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Πρωτοβουλία, αυτό του συνθήματος. Εάν δεν είναι σούπερ ουάου θα κόψω φλέβες (μαζί μου και άλλοι που το περιμένουν πειθαρχημένα για να βγάλουν τα φυλλάδιά τους)
Χτες η υποψήφια έδωσε δύο συστατικές επιστολές σε εθελόντριες του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, επισκέφθηκε δύο πολύ καλούς φίλους για τις τελικές διορθώσεις του φυλλαδίου εν αναμονή του… Γκοντό. Μετά πήγε στον γραφίστα και γνωστό ευεργέτη της Πρωτοβουλίας Αυξέντη Αφουξενίδη (σαν πλαστό δεν ακούγεται το όνομα με όλα τα φ και ξ;) και τελείωσαν τρία προεκλογικά έντυπα με ένα κενό: ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ που δεν έρχεται… Συνάντηση με συναδέλφους για μία διατριβή στο μπαρ του συνυποψήφιου με άλλο συνδυασμό (κακώς, μαζί μας έπρεπε να είναι) και καλού φίλου Άρη Πετράκη, στο γνωστό παράρτημα της Φιλοσοφικής –και όχι μόνον– back pack café, το οποίο φιλοξένησε και μάθημά μου όταν είχε κατάληψη η Φιλοσοφική πριν από λίγους μήνες. Η ανικανοποίητη Δουβλέτη δεν κατέληξε σε φωτογραφία. Καλεί φωτογράφο από το Λονδίνο για τη φωτογράφησή της (ποιος της πληρώνει την προεκλογική εκστρατεία; Ο Τζιτζικώστας;). Σε πυκνή επικοινωνία με τους campaign managers και τον δήμαρχο για λεπτομέρειες του προεκλογικού αγώνα. Η συμβολή μου είναι παραπάνω από σημαντική. Βρε μήπως;


13/4
Χτες πολύ προεκλογική χροιά η μέρα. Κατ’ αρχήν ήρθε το σύνθημα που δεν είναι ένα αλλά τρία: ένα ξεπλυμένο πράσινο για ό,τι απέμεινε από το ΠΑΣΟΚ, ένα ξεπλυμένο κόκκινο για τους light κομμουνιστές της παράταξης και ένα που μοιάζει με το παλιό χωρίς την μπλε υπογράμμιση (παρέμβαση Καλαφάτη). Είπαμε, γεμίσαμε δεξιούς, αλλά ας αφήσουμε τα σύμβολά τους ήσυχα. Εγώ με το τρίχρωμο που μου θυμίζει το παλιό. Ξεκίνησα με τη φωτογράφιση της φωτογενούς, πλην απαιτητικής και ουδέποτε ικανοποιημένης Έλενας Δουβλέτη, συνυποψήφιας στην 1η Κοινότητα και υποδειγματικού μέλους Σχολικών Επιτροπών. Βοήθεια σε συνυποψήφιο μέσω μειλ. 

Συνέχισα με συμμετοχή μου στο πολιτικό επιτελείο φίλου συνηποψήφιου, είπα τη γνώμη μου για τη φωτογραφία φίλου συνυποψήφιου στην 5η Κοινότητα, συνέφαγα μαζί του στην Πλατεία Ναυαρίνου, όπου έτρωγε η μισή Πρωτοβουλία (πού ήταν η άλλη μισή;) και προβεβλημένα μέλη της παράταξης «Πολίτες μπροσά!». Στο δρόμο βοηθήσαμε την άλλη συνυποψήφιά μας Κασσάνδρα Δημοπούλου να δικεπεραιώσει άρια καταμεσής του δρόμου. Σοπράνο εγώ, τενόρος ο Μαυράκης. Μετά τη μεσημεριανή σιέστα βιογραφικά και συνωμοσίες για την εκ νέου κατάληψη των Δημαρχιακών Ανακτόρων. Περί ανακατάληψης δημοσίου χώρου γράφουμε ένα κείμενο και ευλεπιστούμε να συμπέσει η πολιτική βούληση, η εφαρμογή του νόμου και μία μικρή αλλαγή που χρειάζεται προκειμένου να περπατάμε από τα πεζοδρόμια. Το απόγευμα συνεργασία με τον δήμαρχο και τους campaign managers για την τακτική και στρατηγική της Πρωτοβουλίας πριν τις εκλογές. Εξήγησα στον δήμαρχο ότι δεν μπορώ να αναλάβω εκτός από αντιδήμαρχος οικονομικών και πρασίνου και ανακύκλωσης και καθαριότητας. Εντάξει, είμαι ακατάβλητη αλλά όχι και όλα πάνω μου. Δεν είναι και συναδελφικό... Θα ήμουν ευχαριστημένη και μόνο με την ανάθεση των πολιτικών γάμων…  Φυλλάδιο πάντως δεν βλέπω πριν την Ανάσταση. Τι θα μοιράζω την ώρα των φιλιών; Λαμπάδες με τη φωτογραφία μου;
Στο μεταξύ αυτοκινητοβιομήχανος μου χάρισε αυτοκίνητο «για τις ανάγκες του αγώνα»

και φίλος φωτογράφος μας φωτογράφισε με τον φίλο και συνυποψήφιο Νίκο Παϊπούρογλου εν ώρα εργασίας



12/4
Το πρωί ή υποψήφια σε συνάντηση με τους φίλους και συνοδοιπόρους της από το Κοινωνικό Εργαστήρι, αντελήφθη ότι δεν παίρνει ούτε μία ψήφο: «άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη…». Εράτυρα, Κομοτηνή, Κρανιά Τρικάλων, 5η και 4η Κοινότητα, να δω πώς θα μαζέψω τις ψήφους μου. Το βράδυ η απογοήτευση κορυφώθηκε: από τραπέζι εννέα ατόμων, δύο ίσως ψήφοι. Καλά, τι κάνουμε; Μήπως προλαβαίνω να πάω Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, μπας και μαζέψω περισσότερες ψήφους από το πανελλήνιο; Η δεύτερη διαπίστωση έλαβε χώρα στο βραδινό μου προεκλογικό κέντρο με φαγητό και ποτό. Γιατί, καλοί μου άνθρωποι μένετε στην Καλαμαριά, στην Τούμπα και όπου αλλού; Και γιατί όταν μένετε εδώ δεν ψηφίζετε εδώ;          
Φίλοι βιομήχανοι ανέλαβαν τον προεκλογικό μου αγώνα αλλά και του συνυποψηφίου και αδελφικού μου φίλου Νίκου Παϊπούρογλου στο εξωτερικό. Πραγματικά, έξω πάμε πολύ καλά. Μέσα;





11/4
Χτες δύο αγαπημένοι άντρες στη ζωή μου, μου ζήτησαν να πιούμε καφέ για… να μπουν στο καθημερινό μου ημερολόγιο. Τους εξήγησα ότι οι φίλοι μου δεν εκτίθενται με τα ονόματά τους αλλά αυτοί επέμεναν. Λοιπόν, πρόκειται για τους φίλους Δημήτρη Χασάπη, μαθηματικό στο Αθηνών, πρώην Πρόεδρο και γραμματέα του ΕΣΔΕΠ Θεσσαλονίκης και τον εκλεκτό δικηγόρο και φίλο της Πρωτοβουλίας, Γιάννη Κωνσταντίνου. Τους δέχτηκα στο Πολιτικό μου Γραφείο και μου έδωσαν την υπόσχεση ότι παρ’ ότι δεν με σταυρώνουν (ο ένας στην 5η Κοινότητα, ο άλλος στην Αθήνα) θα χρηματοδοτήσουν την προεκλογική μου πολυέξοδη καμπάνια. Μετά κολύμπι μπας και ξεσκουριάσουμε, φαγητό με φίλους. Συναπαντηθήκαμε με τον Τζιτζικώστα που δεν είναι η επιλογή της καρδιάς μου (πού τις είδατε τις τάξεις στην Ελλάδα, καλέ;) και μετά πήγα στον γιατρό μου. Το βράδυ έκανα διάφορα προξενιά για τα οποία θα με ζήλευε σύσσωμος ο ασπρόμαυρος ελληνικός κινηματογράφος.
Από τον κόσμο των ζώων οι πρώτες θερμότατες αντιδράσεις: 
 
10/4
Χτες το πρωί επισκέφθηκα δύο πολύ καλούς φίλους να τους μεταφέρω τη γραμμή στα δημοτικά και να δούμε πώς θα καταφέρουμε να σταυρώσουμε τρεις διαφορετικούς ανθρώπους που εκτιμούμε σε τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια στις Ευρωεκλογές! Το μεσημέρι, δυστυχώς, δεν κόπηκε το νερό στη φίλη μου την οδοντίατρο και αναγκαστικά έκανα το δόντι που είχε αναβληθεί προς μεγάλη μου χαρά την περασμένη Τετάρτη. Επέδειξα αξιομνημόνευτο θάρρος όπως πάντα. Το απόγευμα συνεργασία για μεταπτυχιακή εργασία και μετά στον απολογισμό του Δήμου. Κατάμεστη η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (αλήθεια, γιατί δεν την βγάζουμε «Ελένη Χοντολίδου»;) και ο δήμαρχος με τη γνωστή ρητορική του δεινότητα και την εκπληκτική του άρθρωση διάβασε έναν πολύ καλό (κατά την άποψή μου) απολογισμό. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως εμένα για τις άοκνες προσπάθειές μου για την προκοπή του τόπου, ανακοίνωσε (για όσους δεν το είχαν ακούσει τις τρεις προηγούμενες φορές) ότι έγινα Αναπληρώτρια και υποσχέθηκε ότι εάν και όταν με το καλό βγούμε ξανά δήμαρχοι θα μου αναθέσει την οργάνωση των πολιτικών γάμων. Μετά πηγαδάκια με φίλους και συνυποψήφιους και μετά καλό φαγητό με φίλους.
Στο μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας με τίμησε βγάζοντας χαρτονόμισμα προς τιμήν μου και του αγαπημένου μου μικρού πρίγκηπα.



9/4
Χτες είχε απεργία η ΑΔΕΔΥ. Είχα μάθημα σε αμφιθέατρο στις 9.30. Πήγα, όπως πάω κάθε φορά εδώ και παραπάνω από δέκα χρόνια που δεν απεργώ και, ω του θαύματος!, τα παιδιά ήταν εκεί. Μετά από αυτήν την ευχάριστη έκπληξη πήγα στην ανακοίνωση των πρώτων υποψηφίων της Νιόβης Παυλίδου (Νιόβη δαγκωτό!), η οποία ανακοίνωσε ότι θα έδινε τα πάντα στον Μπουτάρη προκειμένου να με έπαιρνε μετεγγραφή. Ο δήμαρχος ήταν έτοιμος να πει το ΝΑΙ προκειμένου να με ξεφορτωθεί, αλλά φίλες από το γραφείο δημάρχου του εξήγησαν ότι: «δημαρχία δεν βλέπεις χωρίς την Χοντολίδου!». Ποδαράτη επάνοδος στο σπίτι. Το απόγευμα δέχτηκα πολυαγαπημένη μου φοιτήτρια που πάντα με ξεκουράζει και με κάνει να χαίρομαι για την πρόοδό της και μετά έκανα αρμένικη βίζιτα σε ένα λατρεμένο μου ζευγάρι: Γκανάς, πίτσα, Rolling Stones  και φυσικά, συζήτηση για τις εκλογές.
Η στενή μου φίλη δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό οργάνωσε πορεία προς τιμήν μου. Η σεμνότης μου δεν μου επιτρέπει να επεκταθώ…  





8/4

«150 λέξεις από τη ζωή μας –επιτέλους– υποψήφιας»

Τα νεύρα μας έχουν γίνει τσατάλια περιμένοντας το πειραγμένο logo και το σύνθημα ώστε να τυπώσουμε επιτέλους τα φυλλάδιά μας. Πότε θα τα κάνουμε; Εάν δεν τα έχουμε τη Μεγάλη Βδομάδα να τα δίνουμε στην εκκλησία, στον Επιτάφιο, στην Ανάσταση: «Χριστός Ανέστη, σταυρό στη Χοντολίδου», πότε; Το φυλλάδιό μου το έχω αλλάξει παραπάνω από 7 φορές. Ρωτώ τους «αυστηρούς» μου φίλους να βρουν τα λάθη, τις παραλείψεις, κ.λπ. Η αδελφή μου είναι ο αυστηρότερος κριτής ουχί όμως και ψηφοφόρος μου καθ’ ότι κατεβαίνει με άλλο σχήμα! Είμαστε μία πολιτισμένη οικογένεια εμείς…

Σήμερα ήμουν πάλι επόπτρια καθαριότητας στη Φιλοσοφική, μετά κατάθεση σε δίκη φίλης και μετά συνωμοτούσα με μία υποψήφια. Διόρθωση εργασιών φοιτητών. Το βράδυ συνεδρίαση στην 1η Κοινότητα και μετά δουλειά με φίλο υποψήφιο.  

Οι γραφίστες της χώρας εμπνέονται συνεχώς από την υποψηφιότητά μου και μας χαρίζουν πρωτότυπες αφίσες.   






 

7/4


Ευτυχώς, ο Γιάννης Μπουτάρης συνετίστηκε και ανακοινώθηκα χτες ως υποψήφια! Σε ευφρόσυνο κλίμα που εγώ και άλλοι μουρλοί φροντίσαμε να γίνεται ενίοτε ποδοσφαιρικό (όμορφοι υποψήφιοι, φίλοι…) ο γραμματέας της Κίνησης ανακοίνωσε εν τάχει (θα σε κανονίσω εγώ εσένα, Νίκο Φωτίου) τα ονόματα και εμείς σηκωνόμασταν χειροκροτούμενοι. Μία μουρλή (ξέρετε όλοι περί ποιας πρόκειται… ονόματα δεν λέμε συνονόματη είναι) όταν σηκώθηκε χειροκροτούσε τον εαυτό της. Ο δήμαρχος σε όσους γούσταρε σήκωνε το χέρι και τους χιαρετούσε. Όταν ανακοινώθηκε το όνομά μου μιλούσε με τον Αβραμόπουλο. Γιατί δήμαρχε; Τον τιμώρησα και δεν βγήκα μαζί του ούτε μία φωτογραφία. Καλά να πάθει!!! Στο μεταξύ όταν βγήκαμε έξω γινόταν της μουρλής από παπαράτσι.

το dream team της 1ης Κοινότητας: Ιωάννα Δαγδιλέλλη, Έλενα Δουβλέτη, η αφεντιά μου, Γιώργος Λαγουδάκης, Ρεβέκα (Μπέκη) Καράσσο

Με τον Αντρέα Κουράκη, έναν εκ των τριών ιδρυτών της Πρωτοβουλίας. Μου έμαθε τα πρώτα μου γράμματα στα δημοτικά. Του χρωστώ –και όχι μόνον εγώ– πολλά.

Με τον αγαπημένο φίλο και συνοδοιπόρο μου Νίκο Φωτίου, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και γραμματέα της Κίνησης.

Ένα σας λέω μόνον: σωθήκατε από την απόφασή μου να γίνω μαγείρισα!
Φαντάζεστε; Δείτε και το blog μου περί μαγειρικής των άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου